רשת בתי המדרש קישורים מומלצים אודות האתר צור קשר עזרה
bteiMidrash logo


עמוד ראשי > בלוגים

מאגר התכנים אשף דפי הלימוד שולחן העבודה שלי ארון הספרים אודות הרשת פורומים בלוגים

יום ראשון, 31 בדצמבר 2023

God writes straight in crooked lines, and man cannot evaluate them as he lives on one level and can see from only one perspective. We are not the final arbiter of meaning. What looks absurd within the limits of time may be luminous within the scope of eternity.

A.J. Heschel, A Passion for Truth, Jewish Lights Publishing, p 301, The two last sentences appear also at p. 295

"' אלוהים כותב ישר בקווים עקומים', והאדם  לא יכול להעריך אותם כיוון שהוא חי במדרגה אחת ויכול לראות  רק מנקודת מבט אחת.  אנחנו לא הפוסק האחרון של המשמעות. מה שנראה אבסורדי בגבולות הזמן עשוי להיות זוהר בטווח הנצח"

א.י. השל, חסידים עד הקצה סיפורם של גיבורי קוצק: מלובלין ועד איזביצה, תרגום מיידיש דניאל רייזר ואיתיאל בארי, בעריכת דרור בונדי, ספרי מגיד והוצאת קורן, עמ' 255



יום שבת, 30 בדצמבר 2023

"' אלוהים כותב ישר בקווים עקומים', והאדם  לא יכול להעריך אותם כיוון שהוא חי במדרגה אחת ויכול לראות  רק מנקודת מבט אחת."

א.י. השל, חסידים עד הקצה סיפורם של גיבורי קוצק: מלובלין ועד איזביצה, תרגום מיידיש דניאל רייזר ואיתיאל בארי, בעריכת דרור בונדי, ספרי מגיד והוצאת קורן, עמ' 255

יום רביעי, 27 בדצמבר 2023


מה יועיל לאיכר שעון, אם הוא לא יודע לכוון אותו ? יהודים 'בעליבתים' חושבים שתפילה וקיום מצוות הם המענה לכל הבעיות. בא ר' מנדל ואמר שתפילה וקיום מצוות הם רק מקור לבעיות חדשות.

א.י. השל, חסידים עד הקצה סיפורם של גיבורי קוצק: מלובלין ועד איזביצה, תרגום מיידיש דניאל רייזר ואיתיאל בארי, בעריכת דרור בונדי, ספרי מגיד והוצאת קורן, עמ' 110


The refusal to accept the harshness of God's ways in the name of His love was an authentic form of prayer.

A.J. Heschel, A Passion for Truth, Jewish Lights Publishing, p. 265

יום שלישי, 26 בדצמבר 2023

I am afraid of people who are never embarrssed at their own pettiness, prejudices, envy, and conceit, never embarrassed at the profanation of life.

A.J. Heschel, Who is Man ? Stanford U Press, p. 114


"אין שלם מלב שבור, אין ישר מסולם עקום, אין עקום מפתגם ישר."

א.י. השל, חסידים עד הקצה סיפורם של גיבורי קוצק: מלובלין ועד איזביצה, תרגום מיידיש דניאל רייזר ואיתיאל בארי, בעריכת דרור בונדי, ספרי מגיד והוצאת קורן, עמ' 184


יום ראשון, 24 בדצמבר 2023

It is through halacha  that we belong to God, not occasionally, intermittently, but essentially, continually.

A.J Heschel, Man's Quest For God, Aurora Press, p. 68


ההלכה היא זו שבאמצעותה אנו שייכים לאלוהים, לא באופן מקרי ומזדמן אלא באופן מהותי ומתמשך.

א.י. השל, התפילה תשוקת האדם לאלוהים, תרגום  דרור בונדי, הוצאת משכל הוצאה לאור מייסודן של  ידיעות אחרונות וספרי חמד עמ' 133 בשינויים שלי.


יום שבת, 23 בדצמבר 2023

In a sense, our liturgy is a higher form of silence.

A.J Heschel, Man's Quest For God, Aurora Press, p. 44

במובן מסוים, הסידור שלנו הוא צורה גבוהה יותר של שתיקה.

א.י. השל, התפילה תשוקת האדם לאלוהים, תרגום  דרור בונדי, הוצאת משכל הוצאה לאור מייסודן של  ידיעות אחרונות וספרי חמד עמ' 105




יום שני, 4 בדצמבר 2023

This is the task: in the darkest night to be certain of the dawn, certain of the power to turn a curse into a blessing, agony into a song.

A.J. Heschel, A Passion for Truth, Jewish Lights Publishing, p. 301


למרות שהיהודי הקדוש קירב אליו במיוחד את הלמדנים והחריפים, הוא עדיין סבר שבשמיים מעריכים מאוד קורטוב פשטות ויושרה של יהודי פשוט - עיקרון שהבעל שם טוב לימד והפיץ.

א.י. השל, חסידים עד הקצה סיפורם של גיבורי קוצק: מלובלין ועד איזביצה, תרגום מיידיש דניאל רייזר ואיתיאל בארי, בעריכת דרור בונדי, ספרי מגיד והוצאת קורן, עמ' 43

יום ראשון, 3 בדצמבר 2023

Saints turn from acquiescence to defiance when adversity seems to contradict the certainty of God's justice.

A.J. Heschel, A Passion for Truth, Jewish Lights Publishing, p. 300

יום חמישי, 16 בנובמבר 2023

That the Sabbath and eternity are one - or of the same essence - is an ancient idea.

A J Heschel, The Sabbath, Shambhala Publications Inc. p. 67 the  adjacent foot

note has been omitted

התפישה שעל־פיה השבת והנצח הם אחד - או שמהותם אחת - עתיקה היא.

א.י. השל, השבת, משמעותה לאדם המודרני, תרגום  א.אבן -חן, עריכה ד בונדי, הוצאת מכון שכטר, ידיעות אחרונות ספרי חמד, עמ' 105, הערת השוליים בסמוך לטקסט הושמטה

יום ראשון, 12 בנובמבר 2023

המוטו


במובנה העמוק ביותר יש לה לדת שני מרכיבים. מחד גיסא, היא התשובה לשאלות התכלית של הקיום האנושי. ומאידך גיסא, הרי היא מהווה אתגר לכל התשובות. חיה היא בקוטביות שבין שני מרכיבים אלה.

דברים מתוך השיחה החמישית של א. י. השל עם קרל שטרן, ב"חמש שיחות עם אברהם יהושע השל", הוצאת מוסד אברהם יהושע השל , הוצאת 'אוניפרס' בעריכת פנחס פלאי משנת 1975,ובתרגום ורדה ליבני עמ' 101 והשוו לגרסת הדברים על פי העריכה החדשה של עמיחי חסון ואמונה אלון ב"אדם מהלך בעולם" בעמ' 64


In a very deep sense, religion is two things. First of all, it's an answer to the ultimate problems of human existence. And it also has another side. It is a challenge to all answers. It is living in this polarity of these two points.

A.J. Heschel, The Carl Stern Interview, in Moral Grandeur and Spiritual Audacity, FSG, pp 402- 403

יום שלישי, 7 בנובמבר 2023

"ההשל היומי" 081123


האדם חי בעל כרחו, אבל אין הוא מתפלל בעל כרחו.

א. י. השל, על מהות התפילה, הוצאת 'אמנה' , ירושלים, תשל"ד, עמ'  13 ( העתק מאמר שפורסם לראשונה ב"בצרון" (346) שנה ג'  (תש"א)


In the midst of universal agitation, how can there be tranquillity ?

A.J Heschel, Man's Quest For God, Aurora Press, p. 6


יום רביעי, 25 באוקטובר 2023

New generations will engage in the struggle of believing. They will not assume that compliance with a rule always takes precedence in the eyes of God over the prevention of human agony.

A.J. Heschel, A Passion for Truth , Jewish Lights Publishing, p. 319

יום ראשון, 15 באוקטובר 2023

"ר' יחיאל מאיר מגוסטנין סיפר שר' מנדל עבד אתו נמרצות כדי להכניס בקרבו אהבת ישראל כה עזה, כך שהוא יאהב את שונאו בדיוק כפי שהוא אוהב את חברו הטוב ביותר."

א. י. השל, קוצק במאבק למען חייאמת, ספרי מגיד, הוצאת קורן, עמ' 145



יום שלישי, 11 ביולי 2023

אנדרה נהר:

"[השל] הראנו לדעת כי בן אדם מסוגל לשיר בעת ובעונה אחת שיר יהודי ושיר אנושי, שירת הבראשית 'לה' הארץ ומלואה' ושירת האחרית 'מזמור שיר ליום השבת'. שירת המציאות, על כל הקשיים, על כל האתגרים, ושירת הגאולה - על כל התקווה, על כל הבשורות, על כל 'נחמו נחמו עמי' התלויות בה."

אנדרה נהר, "תלמיד אברהם אנכי" מתוך פרקי מבוא ל"חמש שיחות עם אברהם יהושע השל", בעריכת הרב ד"ר פנחס פלאי, הוצאת "אוניפרס", עמ' 15

יום חמישי, 29 ביוני 2023

גורל האנושות תלוי ב...

"כושר ההבחנה היא פעולה ראשונית של האינטליגנצייה. אנו מבחינים בין שחור ללבן, בין יפה למכוער, בין נעים ללא נעים, בין רווח להפסד, בין טוב לרע, אמיתי לכוזב. גורל האנושות תלוי  בהכרתנו בכך שההבחנה בין טוב לרע, בין אמיתי לכוזב, עליונה על כל שאר ההבחנות. כל עוד נעדרת הכרה זו, נעדיף את הנעים בברית  עם הרע על פני הלא נעים בברית עם הטוב. הנחלת הבכורה של הבחנה זו לאנושות  - זהו לבו של המסר המקראי."

א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ 294

במקור:

The power to make distinctions is a primary operation of intelligence. We distinguish between white and black, beautiful and ugly, pleasant and unpleasant, gain and loss, good and evil, right and wrong. The fate of mankind depends upon the realization that the distinction  between good and evil, right and wrong, is superior to all other distinctions. As long as such realization is lacking, pleasantness in alliance with evil will be preferred to unpleasntness in alliance with good. To teach humanity the primacy of that distinction is of the essence of the Biblical message."

A.J. Heschel, God in Search of Man, FSG, p. 372



יום שישי, 23 ביוני 2023

"בל נשגה באשליות אין פתרונות קלים לבעיות נוקבות שהן אישיות וגם אוניברסליות, דחופות וגם נצחיות. הקִדמה  הטכנולוגית יוצרת יותר בעיות משהיא פותרת. לא ממומחים ליעילות או להנדסה חברתית תצמח גאולה לאנושות. ככל שתרומתם חשובה, עדיין אין הם נוגעים בלב הבעיה. הדת על תביעותיה וחזונותיה אינה מותרות אפוא כי אם שלאת חיים ומוות. אמת, בשורת הדת מדוללת ומסולפת לא פעם על ידי נוקדנות, החצנה, טקסיות ואמונות תפלות. אך כאן טמונה משימתנו: להעלות בשנית את הדחיפות והבהלה המתמדת של הקיום האנושי, את כיסופיה יקרי המציאות של הרוח ואת קולו הנצחי של אלוהים - שלתביעותיו הדת היא מענה."

אברהם יהושע השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת ספרים ע"ש י"ל מאגנס, תרגלום עזן מאיר־לוי,  עמ' 294

יום חמישי, 8 ביוני 2023

"כיצד השיג אברהם ודאות בקיומו של המשגיח בעולם ? אמר רבי יצחק: 'משל לאחד שהיה עובר ממקום למקום וראה בירה אחת דולקת. אמר, תאמר שהבירה זו בלא מנהיג ? הציץ עליו בעל הבירה, אמר לו, אני הוא בעל הבירה. כך לפי שהיה אברהם אבינו אומר, תאמר שהעולם הזה בלא מנהיג ? הציץ עליו הקדוש ברוך הוא ואמר לו, אני הוא בעל העולם'.

לשונות אש אחזו בעולם, הרוע מְאַכְּלוֹ. האם יתכן שאין מי שאכפת לו ?"

א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצ'  מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ' 290


יום שני, 5 ביוני 2023

"הביטוי 'הקדוש ברוך הוא אומר ומשה כותב' אינו אלא מתן ניב לתמהון בפני חביון הפלא, ודינו ככל לשון שמטרתה לשבר את האוזן, המבקשת לקרב את הנעלם לשכל הפשוט, ששכרה יוצא בהפסדה כשאתה תופס אותה כפשוטה."

א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 992


יום ראשון, 4 ביוני 2023

Faith will come to him who passionately yearns for ultimate meaning, who is alert to the sublime dignity of being, who is alive to the marvel of matter, to the unbelievable  core within the known, evident concrete.

A.J.Heschel, Man is Not Alone, Farrar, Straus & Giroux Inc p. 89

אף קטני אמונה יודו שהיד שכתבה את התורה אצבע אלהים היתה בה. ברם מה בצע בדיבור זה אם זרה ללב משמעותה של 'אצבע אלוהים' ? מי שלא ראה מאורות מימיו, מי שלא הסתכל וראה בשמים 'מעשה אצבעותיו', מי שלא ראה את השמים בתוך דברי התורה, איך יבין את משמעות הלשון 'תורה מן השמים' ? כלום אפשר לפרש את הלשון 'תורה מן השמים' על פי משקל הלשון 'מים מן הבאר' או 'עפר מן האדמה' ?

א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 992

יום שבת, 27 במאי 2023

גלגל חוזר בעולם. כשם שהבעיות קיימות ועומדות, כך גם המתיחות קיימת ועומדת. הפילוגים והניגודים שבין שני אבות העולם נמשכו והלכו בכל הדורות, אלא שפעמים אנו מוצאים שיטות שיטות, כל אחת עקבית בדרך  הילוכה, ופעמים שני המדורות עמדו זה על יד זה, זה בתוך זה, בשיטה אחת. פעמים נבלעת אחת בחברתה ופעמים נצטרפה זו לזו, ודומה, ששתי תפיסות עולם, הצוררות זו לזו יכולות  לדור בכפיפה אחת, בלב אחד.

א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך א, עמ' 58

יום רביעי, 24 במאי 2023

Sometimes a sentence can be understood only if read at the right tempo. My sentences are all supposed to be read slowly.

L. Wittgenstein, Culture and Value, translated by P Winch, The University of Chicago Press, p 57e.

Compare to S Dresner's comment in the intro. to "I Asked For Wonder":

Heschel's writing is an embarrassment of riches. So compelling are his sentences that a paragraph literally chokes from wealth. One reader, overwhelmed by this plenty, suggested studying Heschel like a page of the Talmud, that is, weighing with care each sentence, each phrase, each word.

Samuel Dresner, I Asked For Wonder, The Crossroad Publishing Company, p.16

יום שלישי, 23 במאי 2023

"רבינו זצ"ל [הכוונה לרבי מקוצק] אמר כי יכול להחיות מתים אבל הוא רוצה יותר להחיות חיים ( אמת ואמונה קלה )."

מצוטט ב 

M Rosen  The Quest for Authenticity The Thought of Reb Simhah Bunim ( "The Quest" ), Urim Publications, pp. 90, 364

יום שני, 22 במאי 2023

" Religion itself, no matter how profound and sublime it may be, is, in the last analysis, only a vessel intended to contain the absolute - the vestment so to speak, of the absolute. And it is necessary  to know how to distunguish the sacred treasure from the vessel which contains it; otherwise one risks fall into idolatry.

Lev Shestov ( Russian religious philosopher, 1866 - 1938)"

M Rosen  The Quest for Authenticity The Thought of Reb Simhah Bunim ( "The Quest" ), Urim Publications, p. 13, the above quote is the first part of the epigraph Rosen places at the beginning of his Introduction to "The Quest". Bli neder tommorow "will come" the 2nd part 

יום רביעי, 3 במאי 2023

Proper exegesis is an effort to understand the philosopher in terms and categories of philosophy, the poet in terms and categories of poetry, and the prophet in terms and categories of prophecy.

A.J, Heschel, The Prophets, JPS, p. xviii

יום ראשון, 23 באפריל 2023

בהקדמה לאנתולוגיה באנגלית של כתבי השל, כותב שמואל דרזנר, תלמיד מובהק של השל והביוגרף שלו ( יחד עם אד קפלן ) את הדברים הבאים:

Heschel's writing is an embarrassment of riches. So compelling are his sentences that a paragraph literally chokes from wealth. One reader, overwhelmed by this plenty, suggested studying Heschel like a page of the Talmud, that is, weighing with care each sentence, each phrase, each word.

Samuel Dresner, I Asked For Wonder, The Crossroad Publishing Company, p.16

להלן תרגום ראשוני שלי לדברים:

הכתיבה של השל היא אוצר מביך. המשפטים שלו הם כל כך מרתקים שכל פסקה נחנקת ממש מעושר. קורא אחד, שהיה המום מהעושר הזה, הציע ללמוד את השל כפי שלומדים דף גמרא. דהיינו לבחון ולמדוד בזהירות כל משפט, כל פרזה וכל מילה.

יום רביעי, 15 במרץ 2023

Freedom comes about in the moments of transcending the self, thus rising above the habit of regarding the self as its own end. Freedom is an act of self-engagement of the spirit, a spiritual event.

A.J. Heschel, God in Search of Man, FSG, p. 411

החירות מתחוללת ברגע של התעלות מעבר לעצמי, ומניה וביה התעלות מעבר להרגל של ראיית העצמי כמטרה בפני עצמה. חירות היא אקט של מעורבות עצמית של הרוח; היא אירוע רוחני.

א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ' 324

יום שני, 6 בפברואר 2023

תורת ישראל תורה של עיון והתבוננות היא, של בעיות ותהיות, של נפתולים ולבטים של מאבקים והיסוסים.

אברהם יהושע השל, תורה מן השמים באספקלריה של הדורות ( כרך א ) בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, עמ' 24

יום שישי, 13 בינואר 2023

"מבוכה היא מצב האדם הנתפס בצער הידיעה כי קצר מצע המוח מהשתרע, שהשגת  הדעת בפני המציאות כקוף בפני אדם. כל השגה לקויה, כל לשון כישלון. אדם יודע ואינו יודע בבת אחת. ויוסיף דעת יוסיף מכאוב [קהלת א, יח] על אי־השלמת ההשגה, על חוסר כוח ואי־ספיקה של כלי המחשבה כנגד שפע ההוויה."

א.י. השל, "נשאת ונתת באמונה?" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", בעריכת דרור בונדי, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, עמ' 97 

יום ראשון, 8 בינואר 2023


ההלכה היא תשובה  לשאלה מה מבקש ממני אלוהים. משגוֹועת השאלה בלב, התשובה נעשית חסרת משמעות. אולם השאלה שייכת לממלכת האגדה; היא ספונטנית, אישית. פרץ של תובנה, כיסופים ואמונה. היא אינה נתון; היא חייבת להתחולל. משימתה של הוראה דתית היא לפעול כמיילדת, ליילד את השאלה. מורי דת רבים אשמים בהתעלמות מתפקידה החיוני של השאלה ובעידוד עקרות רוחנית. אך הנשמה איננה רוגעת לעולם. כל אדם הרה שאלות, הנמצאות במצב עוברי, טרום־מושגי. רובנו איננו יודעים כיצד לנסח את חיפושנו אחר משמעות, את עניינו בממשות המוחלטת. בלי הדרכה עניינו בממשות המוחלטת אינו מלובן עד תום, ונמצאנו מבטאים דברי בוסר טיוטתיים, לידה בלא עת של הרוח.

א. י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת מאגנס, תרגום עזן מאיר לוי, עמ' 267 ( פרק 33 קוטביות, תת־פרק "הלכה בלי אגדה" )

יום חמישי, 5 בינואר 2023

"כשם שאין העולם מתקיים אלא בצירוף המידות, כך אין המחשבה מתקיימת אלא בשילוב דרכים. זה ועוד. כל הדרכים בחזקת סכנה. ' אין לך דרך שאין בה כמנות (אורבים), אין לך דרך שאין בה פרשות (דרכים) <ה"ש 60 : ספרי, דברים,כ >

יום שני, 2 בינואר 2023

Carl Stern: I brought these books from home. They're only a small portion of the books you've written. What was there in your life, especially your early life, that would give you the thoughts to fill so many books ?

Dr. Heschel: Hard work, training and a good environment. I was  very fortunate in having lived as a child and as a young boy in an environment where there were many people I could revere, people concerned with problems of inner life, of spirituality and integrity. People who have shown great compassion and understanding for other people.

קארל שטרן: הבאתי ספרים אלה מביתי. הם חלק קטן בלבד מן הספרים שכתבת. מה היו הדברים בחייך, ובמיוחד בימי נעוריך, אשר הכשירו אותך לכתוב ספרים כה רבים ?

פרופ' השל: עבודה קשה, הדרכה נאותה וסביבה מתאימה. שפר עלי מזלי מאוד בכך שחייתי כילד וכנער צעיר בסביבה בה היו אנשים רבים אותם יכולתי להעריץ, אנשים שעסקו בשאלות של החיים הפנימיים, של חיי הרוח, ושל הצדק והיושר. אנשים שגילו כלפי זולתם יחס חם של השתתפות והבנה.

But your life itself has not been an easy life. You escaped from Poland just before the Nazis came in. What experiences of life have found their way into these books ?

I would say again, my background, my early upbringing. I would criticise my early upbringing as deficient in one respect and very rich in another respect. Deficient in what may be called the art of relaxation, sports. I'm not the sporting type, unfortunately. But very rich in moments of exultation. This enabled me to stand a little bit above the circumstances of life and to take a perspective from which I could see the world, so to speak,, from a higher point of view. In other words, I was trained to live a life, which is compatible with the mystery and marvel of human existence.

A.J. Heschel, The Carl Stern Interview, in Moral Grandeur and Spiritual Audacity, FSG, p. 395

אך חייך שלך עצמך לא היו קלים. נמלטת מפולין עם כניסת הנאצים. מה הם ניסיונות חייך אשר באו לידי ביטוי בספרים אלה ?

השל: הייתי אומר, שוב, הרקע שלי, ראשית חינוכי. הייתי מעריך את חינוכי המוקדם כלוקה מבחינה אחת ועשיר מאוד מבחינה אחרת. לקוה במה שקרוי אומנות ההרפייה, הספורט. לצערי אינני איש הספורט. אך אני עשיר מאוד ברגעי חדווה. עובדה זו איפשרה לי להתרומם מעט מעל  נסיבות החיים ולנקוט עמדה ממנה יכולתי לראות את העולם מנקודת השקפה עליונה יותר, אם יורשה לי לומר כך. במלים אחרות, חונכתי כילד לחיות, או להשתדל לחיות, חיים ההולמים את המיסתורין והפליאה של הקיום האנושי.

א. י. השל, השיחה (החמישית) עם קרל שטרן, תרגמה ורדה לבני ב"חמש שיחות עם אברהם יהושע השל" בעריכת פ פלאי, הוצאת אוניפרס, עמ' 83 - 84