רשת בתי המדרש קישורים מומלצים אודות האתר צור קשר עזרה
bteiMidrash logo


עמוד ראשי > בלוגים

מאגר התכנים אשף דפי הלימוד שולחן העבודה שלי ארון הספרים אודות הרשת פורומים בלוגים

יום חמישי, 31 בדצמבר 2020

Short is the way from need to greed. Evil conditions make us seethe with evil needs, with mad dreams. Can we afford to pursue all our innate needs, even our will for power ?

 A.J. Heschel, Religion in a Free Society, in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 7


"האמונה אינה אלא תגובת היחיד ותשובתו לקולו של אלוהים המתהלך בתוך הגן ושואל ' אַיֶּכָּה '? [בראשית ג,ט]"

א.י. השל, "נשאת ונתת באמונה?" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", בעריכת דרור בונדי, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, עמ' 93-92

יום שלישי, 29 בדצמבר 2020

Religion is not a way of satisfying needs. It is an answer to the question : Who needs man ?

A.J. Heschel, Religion in a Free Society, in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 8

המאמין לא יברא לו אל בצלמו של האדם, וגם לא יגדיר אותו במושגיו של האדם. האדם מחפש לו מקום בתוך רצון עליון. הקדוש ברוך הוא מקומו של אדם, ואין אדם מוצא את מקומו אלא בו. נע ונד אדם בארץ, ואין לו מנוחה עד שמוצא את מקומו. אמונה חיפוש היא, הכשרת הנפש לצימאון. 'צָמְאָה נַפְשִׁי, לֵאלֹהִים לְאֵל חָי מָתַי אָבוֹא וְאֵרָאֶה, פְּנֵי אֱלֹהִים' [ תהילים מב,ג ]

א.י. השל, "נשאת ונתת באמונה?" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", בעריכת דרור בונדי, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, עמ' 91 -92

יום ראשון, 27 בדצמבר 2020

"המאמין מתגושש, מתלבט ונאבק, אבל אינו שם מסווה על המציאות. מכאן שכל עבודתו לחפש את חותמו של הבורא, את הגושפנקא של הקדושה, של הפועל בנפעל. המאמין מחפש לו דרך שבה מוליכין אותו. בלי זיקה לאלוהים חיינו כמים המוגרים במורד, כגל מים שנעקר מן הים ונשפך על פני האדמה."

א.י. השל, "נשאת ונתת באמונה?" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", בעריכת דרור בונדי, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, עמ 91

יום שישי, 25 בדצמבר 2020

מדוע השל טעה ? דרכה של קוצק אינה הדרך


"הבעיה המטרידה את הרבי מקוצק היא היחיד - לא הציבור. באדם שולטים השקר, העדר האימיתיוּת, התבניות הקונבנציונליות. עבור מצבו הירוד של האדם סבורה קוצק אין דרכו של בעל שם טוב מועיל. האויב הגדול ביותר של האדם הוא האגואיזם, והנשק היחידי שבעזרתו ניתן להילחם בזה הוא הפחד, ובתקיפות. חייבים להטיל מורא, לעורר שאט נפש כלפי כל מה שמסולף. בין כך ובין כך, אי אפשר להציל את ההמונים, על כן חייבים להציל מניין של יהודים."

א. י. השל, קוצק במאבק למען חיי אמת, תרגום דניאל רייזר ואיתיאל הררי, ערך דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, עמ' 11

יום חמישי, 17 בדצמבר 2020

Creation we are taught, is not an act that happened once upon a time, once and for all. The act of bringing the world into existence is a continuous process.

A J Heschel, The Sabbath, Shambhala Publications Inc. p. 92

הבריאה, אם כן, איננה פעולה חד־פעמית בזמן. הבאת העולם לידי קיום היא תהליך תמידי.

א.י. השל, השבת, משמעותה לאדם המודרני, תרגום  א.אבן -חן, עריכה ד בונדי, הוצאת מכון שכטר, ידיעות אחרונות ספרי חמד, עמ' 133

יום שבת, 12 בדצמבר 2020


מה הניע אותי ללמוד את הנביאים ? בסביבה האקדמית בה ביליתי את שנות לימודי כסטודנט, הפילוסופיה הפכה מבודדת, ישות השקועה בתוך עצמה ומכורה לתאוות ליבה, המעודדת חשדנות תחת אהבת החכמה. התשובות שניתנו התעלמו מחדלונה של הרגישות האנושית. מן האתגר העצום נוכח האדישות למצב בו ההבחנה בין טוב ורע הפכה חסרת משמעות, נוכח מצב בו ליבו של האדם הפך קהה לאסונות ומוכן להרחיק את האמת. הוּבלתי, על כן, להכרה שמספר תנאים ובכללם המניעים והדאגות ששלטו בדרך החשיבה שלנו הוכחו כהרסניים לשורשי האחריות האנושית וכמוֹעלים בתשתית הנעלה של הסולידריוּת האנוֹשית.

א. י. השל, הנביאים, עמ' XVIII (אנג') בתרגום עינת רמון, מצוטט על ידה ב"עבודה זרה וסנוורי הנאורות בהגות אברהם יהושע השל", דעת 71 , עמ' 109; רמון תמצתה חלק מדברי השל - השוו למקור

What drove me to study the prophets ?

In the academic enviornment in which I spent my student years philosophy had become an isolated, self-subsisting, self-indulgent entity, a Ding an sich, encouraging suspicion instead of love of  wisdom. The answers offered were unrelated to the problems, indifferent to the travail of a person who became aware of man's suspended sensitivity in the face of stupendous challenge, indifferent to a situation in which good and evil became irrelevant, in which man became increasingly callous to catastrophe and ready to suspend the principle of truth. I was slowly led to the realization that some of the terms, motivations and concerns which dominate our thinking may prove destructive of the roots of human responsibility and treasonable to the ultimate ground of human solidarity.

A.J, Heschel, The Prophets, JPS, p XVIII

יום שישי, 11 בדצמבר 2020

There is much that philosophy could learn from the Bible. To the philosopher the idea of the good is the most exalted idea. But to the Bible the idea of the good is penultimate; it cannot exist without the holy. The good is the base, the holy is the summit. Things created in six days He considered good , the seventh day He made holy.

A J Heschel, The Sabbath, Shambhala Publications Inc. p. 69

יום חמישי, 10 בדצמבר 2020

רבות יכולה ללמוד הפילוסופיה מן המקרא. בעיני הפילוסוף, ה'טוב' הוא המושג הנעלה ביותר. אולם, מושג ה'טוב' איננו עומד בפיסגת סולם הערכים המקראי, משום שה'טוב' אינו יכול להתקיים ללא ה'קדוש'. ה'טוב' הוא הבסיס, ואילו ה'קדוש' הוא הפיסגה. את הדברים שנבראו בששת הימים הראשונים ראה אלוהים כ'טובים'; את היום השביעי הוא 'קידש'.

א.י. השל, השבת, משמעותה לאדם המודרני, תרגום  א.אבן -חן, עריכה ד בונדי, הוצאת מכון שכטר, ידיעות אחרונות ספרי חמד, עמ'  107

יום רביעי, 9 בדצמבר 2020


"ניתן לטעון כי קריאותיו של השל לעם היהודי לשוב אל האגדה ואל ההלכה היהודית, וקריאתו לכלל האנושות - לשוב לערכי התנ"ך, הן בבחינת מענה ומזור לאתגר האלילי שאימתו, לדעת השל, מעמידה את המשכיות האנושות והעולם כולו בסימן שאלה."

עינת רמון, "עבודה זרה וסנוורי הנאורות בהגות אברהם יהושע השל", דעת 71 תשע"א, עמ' 106

"ההוגה והרב ( החסידי ואחר כך הליברלי) אברהם יהושע השל ( 1907 - 1972 ), ראה ב'נאורות' המודרנית הונאה של האנושות ובגידה באלוהות, ובתרבות המערבית המודרנית - תרבות הנוהה אחר עבודה זרה.*"

* ע' בשארה ( עורך ) , הנאורות: פרוייקט שלא נשלם ? שש מסות על נאורות ומודרניזם, תל אביב תשנ"ז. על פולמוסו של השל עם שפינוזה ומנדלסון כנציגי הנאורות שזלזלה א־פריורי בערכו האינטלקטואלי של המקרא ראו א' י' השל, אלוהים מבקש את האדם: פילוסופיה של היהדות, תרגם מאנגלית עזן מאיר לוי, ירושלים 1955, עמ' 254 - 255.

עינת רמון, עבודה זרה וסנוורי הנאורות בהגות אברהם יהושע השל, דעת 71 תשע"א, עמ' 105

Absorbed in the struggle for the emancipation of the individual we have concentrated our attention upon the idea of human rights and overlooked the importance of human obligations.

A.J.Heschel, Religion in a Free Society, in in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 5

יום שבת, 5 בדצמבר 2020

"פרופ' השל הוא מן הדמויות הבודדות של הדור, המחפש להחזיר לאיש ישראל את  ה ח ו ו י ה הדתית, אשר במרכזים רבים ומטעמים שונים נסתלפה דרכה. חיפוש זה כורח הוא לידיעת טעם קיומנו ויעודנו בדור שאירעו לו שלושה דברים העומדים ברומו של העיון: השואה, המדינה ושידוד המערכות - שהם גופי תורה ובני־אדם תוהים בהם. 'לפעמים מרגישים כאילו נסוכה עלינו רוח תרדמה, ותהי לנו חזות הכל כדברי הספר החתום. בני־אדם נותנים דופי בכל ואומרים: אין בבנין הארץ כל גדולה ופלא. כל המפרש את תולדות ישראל על פי הפשט עושה אותן פלסתר. מבחינה מעשית, על פי השכל וההגיון, לא היתה תקוה לשאיפת הציונים. השאיפה הציונית לא היתה אלא אגדה או חלום, ולדעת אנשי־השכל - אין למדים מן האגדה, ודברי חלומות לא מעלין ולא מורידין...אלא מה שלא יעשה השכל יעשה החזון.'"

דברים מתוך השיחה הראשונה של א. י. השל עם א"ח אלחנני, ב"חמש שיחות עם אברהם יהושע השל", הוצאת מוסד אברהם יהושע השל , הוצאת 'אוניפרס' בעריכת פנחס פלאי משנת 1975, עמ' 28 והשוו לגרסת הדברים על פי העריכה החדשה של עמיחי חסון ואמונה אלון ב"אדם מהלך בעולם" בעמ' 20-19

יום חמישי, 3 בדצמבר 2020

...more people die in the epidemics of needs than in the epidemics of disease.

A.J. Heschel, Religion in a Free Society, in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 6

יום שלישי, 1 בדצמבר 2020

Needs are looked upon today as if they were holy, as if they contained the totality of existence. Needs are our gods, and we toil and spare no effort to gratify them.

A.J. Heschel, Religion in a Free Society, in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 5

יום שני, 30 בנובמבר 2020

מנקודת המבט של הרציונליסט, אין זה סביר כי לישות עליונה, מוחלטת ואינסופית יהיה אכפת שאני מניח תפילין כל יום. אמנם מוזר להאמין שאלוהים צריך לדאוג שמא אדם מסוים יאכל חמץ או מצה במשך תקופה מסוימת של השנה. ואולם פרדוקס זה - שלאלוהים אינסופי אכפת באופן אינטימי מאדם סופי וממעשיו הסופיים; ששום דבר אינו נדוש או זניח בעיני אלוהים - הוא לב לבה של האמונה הנבואית.

א.י. השל, התפילה תשוקת האדם לאלוהים, תרגום  דרור בונדי , הוצאת משכל הוצאה לאור מייסודן של  ידיעות אחרונות וספרי חמד עמ' 171


Modern man continues to ponder: What will I get out of life ? What escapes his attention is the fundamental, yet forgotten question, What will life get out of me ?

A.J. Heschel, Religion in a Free Society, in The Insecurity of Freedom, FS&G, pp. 4-5


יום שלישי, 24 בנובמבר 2020

המשך לפרסומים על דף הפייסבוק

9/6/20

עוד סיבה "מדוע אנחנו צריכים את השל" - בזכותו אולי נזכה לזהות ולפעול למימוש האפשרויות להתחדשות הטמונות באתגרים שבפנינו, כעולה מהדברים הבאים שלו:
"מקורות הדת במעמקי המחשבה, בהסתכלות שלא ניתנה לביטוי, בתימהון בפני הפלא והמסתורין שלמעלה מכל השגה והבעה. מכאן שתחיית הדת לא תבוא אלא על ידי חידוש המבוכה הפנימית, על ידי ייסורי המחשבה העומדת בפני הטמיר והנעלם שבכל דבר ודבר, לרבות הטמיר והנעלם שבמחשבה עצמה."
א.י. השל, "נשאת ונתת באמונה?" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", בעריכת דרור בונדי, הוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, עמ' 92

31/5/20


"יש רוע שרוב רובנו מעלימים ממנו עין ואף אשמים בו: אדישות כלפי הרוע. אנו נותרים ניטרליים, אובייקטיביים, ואיננו מונעים בקלות מן העוולות שנעשות לאנשים אחרים. אדישות לרוע חתרנית היא יותר מן הרוע עצמו; היא אוניברסלית יותר, מידבקת יותר, מסוכנת יותר. כהצדקה שקטה, היא מאפשרת את התפרצות הרוע; היוצא מן הכלל נהיה לכלל, ועקב כך מתקבל על הכלל."
א.י. השל, דת וגזע, בספר "אלוהים מאמין באדם", בהוצאת כנרת זמורה-ביתן, דביר, בתרגום ובעריכת דרור בונדי, עמ' 37 .
במאמר הזה השל הגדיר את הגזענות כ"מחלת עיניים, סרטן בנשמה". זה מדהים, עצוב ובעיקר מעורר למחשבה - עד כמה בארצות הברית - דברי השל שבמאמר הנ"ל לא הוטמעו ולא ממש השפיעו על הציבור הרחב; עד כמה ארצות הברית התקדמה ( נשיא שחור ראשון ) ונסוגה (אירועי הימים האלו) בתחום הזה של יחסים הבין-גזעיים שם

אני שואל את עצמי שאלה אחת על בסיס די קבוע - והשאלה היא: "למה אנחנו צריכים את השל ?". לפעמים אני גם עונה על השאלה. הבוקר התשובה היתה - שאנחנו צריכים את השל בשביל המשפט הבא שלו :
One of the most precious gifts which mankind received from the Bible is a bad conscience.
A.J. Heschel, Depth Theology, in The Insecurity of Freedom, FS&G, p. 124

ב"מייל היומי" לה' הארץ - עיונים יומיים בהגותו של א י השל - שלחתי הבוקר ( בעברית ובאנגלית ) את הציטוט הבא, תוך הצבת שאלה פתוחה - עד כמה או במה - הדברים שייכים לימינו אלו בהתחשב "בקורונה" :
העולם נתון במבוכה, ומשברו אינו פוליטי אלא רוחני ביסודו. במשבר זה פונים בני אדם אל הפסיכולוגיה או הסוציולוגיה לבקש בה פתרון ולא ימצאוהו. כבודם של מדעים אלה במקומו מונח, אבל אין בהם כדי ליתן פתרון לבעיות המוחלטות....אין זה בכוחן של הפסיכולוגיה וסוציולוגיה להשיב לבעיות המוחלטות שלנו: כיצד יקיים אדם שלמות נפשו בעולם מלא מזימה וחנף וכחש ? אדם הנדון למגע תמיד בזדון וקנאה ותחרות, כיצד ישמור נפשו מחללה ? מה ערך בהיותך מוסרי נוכח כישלונותיו של האדם המוסרי באווירת הציניות שבה אנו חיים ? מה פשר היותנו וחיותנו בעת הזאת דווקא ? הרבה יכולה הפילוסופיה ללמוד מן התנ"ך, כי בו, ולא בשיטת פורמליות, נוכל למצוא את התשובות לשאלות אלו.
א.י.השל, "הרוח של חינוך יהודי", מתוך "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, בתרגום ועריכת דרור בונדי, עמ' 251,

ב"מייל היומי" לה' הארץ - עיונים יומיים בהגותו של א י השל - שלחתי הבוקר ( בעברית ובאנגלית ) את הציטוט הבא, תוך הצבת שאלה פתוחה - עד כמה או במה - הדברים שייכים לימינו אלו בהתחשב "בקורונה" :
העולם נתון במבוכה, ומשברו אינו פוליטי אלא רוחני ביסודו. במשבר זה פונים בני אדם אל הפסיכולוגיה או הסוציולוגיה לבקש בה פתרון ולא ימצאוהו. כבודם של מדעים אלה במקומו מונח, אבל אין בהם כדי ליתן פתרון לבעיות המוחלטות....אין זה בכוחן של הפסיכולוגיה וסוציולוגיה להשיב לבעיות המוחלטות שלנו: כיצד יקיים אדם שלמות נפשו בעולם מלא מזימה וחנף וכחש ? אדם הנדון למגע תמיד בזדון וקנאה ותחרות, כיצד ישמור נפשו מחללה ? מה ערך בהיותך מוסרי נוכח כישלונותיו של האדם המוסרי באווירת הציניות שבה אנו חיים ? מה פשר היותנו וחיותנו בעת הזאת דווקא ? הרבה יכולה הפילוסופיה ללמוד מן התנ"ך, כי בו, ולא בשיטת פורמליות, נוכל למצוא את התשובות לשאלות אלו.
א.י.השל, "הרוח של חינוך יהודי", מתוך "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, בתרגום ועריכת דרור בונדי, עמ' 251,

נהוג לחשוב שעיקר יצירתו של השל - באנגלית. אין זה מדוייק. מאמרים חשובים נכתבו בעברית ( עם הגעתו לארה"ב מאירופה ) - כגון "פיקוח נשמה" וכן - היצירה הגדולה - "תורה מן השמים באספקלריה של הדורות" שאליבא דחנוך בן פזי - מטרתה לשנות מן הקצה אל קצה כיצד אנו קוראים את התנ"ך. ההרצאה של בן פזי בנושא מופיעה להלן: <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/N4NaBT8sz0c" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

קוצק מהווה מחאה נגד הבנאליזציה של היהדות, נגד רעיונות שווא, נגד תפיסות צרוֹת מוחין, נגד פשרות יגעות וחצאי אמת, נגד דתיות זולה ושביעות רצון ממצוות אנשים מלומדה.
א. י. השל , קוצק במאבק למען חיי אמת, תרגום: דניאל רייזר ואיתיאל בארי, עורך: דרור בונדי, הוצאה : ספרי מגיד הוצאת קורן, עמ' 68

At the beginning there was chaos, until the Lord said, "Let there be light !" and the chaos was partly overcome, but partly it stayed on.
A.J. Heschel, A Passion for Truth , Jewish Lights Publishing, p. 296

למעוניינים - להלן קישור לבלוג בו מרוכזות מובאות מהגותו של השל שנשלחו על ידי במהלך השנים ברשימות מייל באנגלית ובעברית. לאחרונה פחתה קצת הפצת המיילים הללו אך אין לדעת מה יוליד יום http://joshuaheschel.blogspot.com/. פרטים נוספים מולי, כאן, דרך הבלוג או במייל goodmnj@gmail.com. ג'ף

ריכוז מובאות שפורסמו בדף הפייסבוק של השל

23/11/20
"אני רואה את החולה והמושפל, את המנוצח ומר־הנפש, את הדחוי והבודד. אני רואה אותם נאספים יחד ולחוד, נצמדים לתקווה שמישהו ישית את לבו אליהם, ליותר מרגע חולף. אני שומע אותם מתפללים לבוא השחרור שנושא עמו המוות. אני רואה אותם מקופחים, שכוחי לב; אמש אדונים, ועתה מנודים.
מן הראוי היה כי נתייחס לזקנים ביראת קודש, אך כל שהם מייחלים לו זה התחשבות, תשומת לב, כי אל נשליכם ונעזבם. הם ראויים להעדפה, ואולם איננו מעניקים להם אפילו שוויון. אבא אחד מוצא כי באפשרותו לפרנס תריסר ילדים, אך תריסר ילדים מוצאים כי אין באפשרותם לפרנס אבא אחד."
א.י. השל, "To Grow in Wisdom", מתוך "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, בתרגום ועריכת דרור בונדי, עמ' 141

"איזה מן בנאדם הוא הנביא ? סטודנט לפילוסופיה המפנה את לבו משיחותיהם של ההוגים הגדולים לעבר נאומיהם של הנביאים עלול לחוש שהוא נע ממחוזות השגב לעבר אזור של זוטות. חלף העיסוק בעניינים שברומו של עולם, היות והוויה, צורה וחומר, הגדרות וטיעונים, מושלך הוא להפצרות אודות אלמנות ויתומים, שחיתותם של שופטים ועניינים של רחובה של עיר. חלף להראות לנו דרך בנבכי ארמונות הפאר של התבונה, לוקחים אותנו הנביאים לשכונות מוכות עוני. העולם הוא מקום יפה מלא הוד והדר ואילו הנביאים זועמים ומשתוללים כאילו העולם כולו היא שכונת מצוקה אחת גדולה. הם עושים עניין מדברים פעוטים , מכבירים מילים על נושאים שוליים. אז מה אם אי שם בארץ ישראל העתיקה עניים לא זכו ליחס הוגן מצד העשירים ? אז מה אם נשים מבוגרות מצאו אושר והארה בתפילה ל'מלכת השמיים' ? מדוע ההתרגשות המוגזמת הזאת ? מדוע השתוממות עזה כל כך ?
העניינים שהחרידו את הנביאים הם גם כעת עניינים שביום יום ברחבי העולם. אין חברה שמילותיו של עמוס אינן תקפות לגביה.
שמעו זאת השואפים אביון
ולשביית ענוי- ארץ
לאמור: מתי יעבור החודש ונשבירה שבר ?
והשבת ונפתחה בר,
להקטין איפה ולהגדיל שקל,
ולעוות מאזני מרמה,
לקנות בכסף דלים,
ואביון בעבור נעליים,
ומפל בר נשביר ?
עמוס ח: ד-ו"
​א. י. השל , הנביאים (אנג') הוצאת JPS​, עמ' 3 - התרגום של הטקסט של השל הנ"ל הוא תרגום ראשוני שלי - ג'ף. המקור באנגלית - בתגובה הראשונה

2/11/20
"רוב האנשים חושבים רק פעם אחד בחיים, בד"כ כשהם בלימודים. אחרי כן הם "כבר יודעים הכל" והחלטותיהם, אמירותיהם, הן חזרות אין-סופיות של דעות אשר הפכו זה מכבר, מיושנות, מרופטות, ומעורערות. הדבר נכון לגבי פוליטיקה, אקדמיה, האומנויות וכן לשירותי רווחה. דעות כמו עלים צפויות לקמול, כיוון שהעולם משתנה. רבים מאתנו מעדיפים להיות נאמנים לדעות מיושנות מאשר לעבור את המאמץ של בחינה וההערכה מחדש. ואכן, ניוון אינטלקטואלי , מתרחש הרבה לפני חולי גופני. יש להוקיר אדם בהתאם למספר הפעמים שהיה מסוגל להביט בעולם מפרספקטיבה חדשה."
א.י. השל, "קיום וחגיגה "(אנג') ב -"הוד מוסרי ותעוזה רוחנית" (אנג') עמ' 20 התרגום שלי - ג'ף. המקור באנגלית בתגובה הראשונה

"הייתי אומר שהבעיה הדתית העיקרית היום היא החיסול הסיסטמטי של רגישותו של האדם לאתגר של אלוהים. הרשו לי לנסות להסביר זאת. איננו יכולים להבין את האדם במונחים שלו עצמו. אין להבין את האדם כצלם דמות של הטבע, כצלם דמות של חיה או כצלם דמות של מכונה. יש להבין את האדם במונחים של מעֵבר והמעֵבר הזה איננו עניין פסיבי, זהו מעֵבר מאתגר. האדם לעולם מאותגר, שאלה מופנית כלפיו תמיד. ברגע שמכחיש האדם את המעֵבר החי, הוא מצטמצם, הוא מופחת לרמה שבה ייחודיותו כבן אנוש לאט לאט נעלמת. פתיחותו של האדם למעֵבר היא שהופכת אותו לבן אדם, היא שמעלה אותו לרמה הגבוהה מעצמו. המום מהעוצמה שהשיג, חי האדם דהעידנא באשליה שהוא הינו הריבון, הוא מסונוור ממצבו וחרש לשאלה הנשאלת ממנו."
א.י. השל,"בחר בחיים !" (אנג') בקובץ "הוד מוסרי ותעוזה רוחנית" (אנג') בעמ' 251, התרגום שלי - ג'ף

"בימינו רוֹוח הדימוי שחז"ל היו אנשים נאיביים, פשוטים וגלויי לב, ולא נטו להגיגים פילוסופיים. קשה להבין כיצד ניתן להכליל בצורה כה גורפת קבוצת אנשים המהווה עולם ומלואו, שקביעותיהם הדקות והעמוקות בהלכה הציבו אתגר אינטלקטואלי בפני כל דורות התלמידים העתידיים. כל ניתוח בלתי משוחד של אמרותיהם בתחום האגדה - המעידות כאלף עדים שחייהם הפנימיים לא היו פשוטים או שלווים - יהיה בכוחו להפריך טענה זו. את מחשבתם ניתן לתפוס תפיסה הולמת רק במונחים של תחרות בין כושר קליטה לבין ספונטניות, בין הלכה לאגדה."
א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצ' מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ' 265 בשינוי מסוים שלי - ג'ף

בניסיוננו להיות נאמנים לשני ההיבטים של החיים היהודיים אנו מגלים שקוטב הקביעוּת חזק מקוטב הספונטניות. כתוצאה מכך מרחפת סכנה מתמדת שקיום המצוֹות ועבודת האלוהים שלנו ייעשו למצוַות אלוהים מלומדה, פעולה מכנית בלבד. הדפוס הקבוע והשגרה של תפילותינו נוטים להחניק את הספונטניות שבדבקות. הבעיה המרכזית היא, אם כן, כיצד להימנע ממצב שבו הקבע פוגע בכוחה של הכוונה. בעיה זו נוגעת ללוז החיים הדתיים, וניתן לפתור אותה באותה קלות שבה אנו פותרים בעיות יסוד אחרות של קיומנו. עמידתנו מול אתגר זה וניסיוננו ליצור תשובה בכל מצב, בכל יום בחיינו, הם חלק מהחירות האנושית. נוכל למצוא משככי כאבים, אך אין מזור שלם לקוטביות, כאן, בעלמא דפירודא.
א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצ' מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ' 271

"אין לאנושות ברירה בין אמונה לנויטראליות. חוסר אמונה אינו סם־מרדים - אלא רעל. האנרגיה שלנו היא עצומה מדי משנוכל לחיות חיים של אדישות."
א. י. השל, שמים על הארץ, עמ' 88 מובא במאמרו של חנוך בן פזי - התקווה כמודל של ההיסטוריה : אברהם יהושע השל בעקבות הרמן כהן בקובץ "לך לך עיונים ביצירתו של אברהם יהושע השל", עורכים בנימין איש שלום ודרור בונדי, הוצאת אידרא, עמ' 456

"יש רמת קיום שבה אדם אינו יכול לחשוב עוד במונחים של צרכים וסיפוקים המרוכזים בעצמו, שבה הבעיה שאי אפשר להשתיקה היא: מי צריך אותי ? מי צריך את המין האנושי ? כיצד אדם מקשר את עצמו למקור של משמעות מוחלטת ?"
א.י.השל, To Grow in Wisdom, מתוך "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, בתרגום ועריכת דרור בונדי, עמ' 149

אני משוכנע שהטקסט הכי חשוב של השל לעת הזאת היא השיחה להלן ( שיחה בפני סטודנטים בקליפורניה בנושא "מיהו אדם ?"מ1968 )
פירוט והנמקה בהמשך או מולי בפרטי 🙂