. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 1133
המצוות ניתנו ביחס ובאו בסמיכות לתנאי החיים, וחייב הפוסק להיות נושא ומכיר פנים למצב בו נמצא האדם, 'באשר הוא שם'. ההלכה ממלכת טעם ותכלית, חוק זכות ולא חוק שעבוד, תאמר שההלכה כסלע ללא משא פנים, ללא גמישות ?
אני קובל על קרתנות המחשבה, על צמצום המוחין. מתעלמים מן הבעיות המבצבצות וצפות בכל יום, מסכסוכי הנפש ויסורי המחשבה של נבוכי הדור. דיני אישות חשובים הם. ברם דיני אישיות כלום נטולי ערך הם ? כלום הבעיות הכרוכות ברפואה נוגעות רק בעניין ניתוח המתים ולא גם בהתיחסות לחיים, בטיפול בחולים ?
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 908
"הפשטנים המבקשים הלכה פסוקה בכל דבר, ומסכת אמונה בכלל, בראותם נפתולי ניגודים ולבטים יתחלחלו וישאלו: היאך אנו לומדים תורה מעתה ? שני טעמים בדבר אחד, סותרים זה את זה, מתנגדים זה לזה, כל אחד צודק בפני עצמו, כל אחד אמת בפני עצמו, הרי שניות כאן ?
אל ירופפו עמודי אמונתם. כלום אפשר לתורת חיים בלא ניגודים וסכסוכים, לבטים וגלגולים של דעות והשקפות, של גידול וטלטולים ? כך שנו רבותינו: 'אם ראה אוכלוסין של בני אדם, אומר: ברוך חכם הרזים: כשם שאין פרצופותיהן שוין זה לזה, כך אין דעתן שוה. אלא כל אחד ואחד יש לו דעה בפני עצמו....'"
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 965-964
כמה מעלות לישרות המחשבה, לפשטות התפיסה. ברם אין אדם תופס את עניין תורה מן השמים אלא כסולם המוצב ארצה וראשו מגיע השמימה. וסולם המוצב ישר ופשוט מי יעלה בו ? הקפדן נוטה להאמין שמחשבתו מתאימה למציאות, ושוכח שמחשבה לגבי המציאות כננס לגבי ענק. החוזה יודע שאין האמת מתבטאת אלא שברים שברים באספקלריה של דימויים ומשלים. כלום אפשר לראות את הנסתר בלי צעיף ? או להציץ מעבר לתחומים בלי דימויים ?
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 972
לפי שיטת רבי עקיבא, הנבואה מעשה שמים היא, וכולה מפי הגבורה. ברם רבי ישמעאל סובר שבנבואה זה וזה גורם. הקדוש ברוך הוא וגם הנביא שותפים בה. לפי רבי עקיבא, כשם שהדיבור מפי הגבורה, כך הכתיבה מפי הגבורה. הכל בידי שמים.
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 918
לא עמד בישראל חכם אחר שהטביע את חותמו המובהק על היהדות כרבי עקיבא. לפי אגדה, מכריזים ברקיע: 'הזהרו ברבי עקיבא ותורתו !'. ובכל זאת דומני שהשעה צריכה למשנתו של רבי ישמעאל, למשנת הצמצום בעיקר תורה מן השמים.
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 967
אין להתעלם מן הדבר שתורת דו־פרצופים למחשבה עלולה לתת יד לקטני מחשבה לומר שדברים העומדים ברומו של עולם יש להם פנים לכאן ולכאן. אלא כבר אמרו שלא ניתנה תורה לטפשים.
א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 977